Iedere dag maakt u gebruik van schoon drinkwater. De wasmachine draait, we geven de planten water, de vaatwasser staat aan zonder dat we eigenlijk weten hoeveel water we gebruiken. In de badkamer gaat er  dagelijks nog het meeste water doorheen. Douchen, tanden poetsen of het toilet doorspoelen.

We gebruiken per persoon gemiddeld ongeveer 100 liter water per dag, waarvan een derde vanuit de badkamer komt. We zijn in vergeleken met 10 jaar geleden al veel bewuster bezig met het bezuinigen op water, maar het is goed om ons te blijven inzetten voor het milieu en tegelijkertijd voor onze portemonnee.

Perlator in de kraan

Als u het afgelopen jaar een kraan heeft gekocht dan is de kraan voorzien van een perlator. Een perlator is een klein gaasje dat ervoor zorgt dat lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal. Hiermee bespaart u een hoop water zonder dat de kraan zijn waterdruk verliest. Als u naast het tandenpoetsen ook de kraan uit laat staan, bespaart u op twee manieren meteen water.

 

Energiezuinig douchen

Lekker warm douchen geeft ontspanning en daarom is douchen voor minimaal 15 minuten een relax moment voor veel mensen. Alleen elke dag relaxen is echt niet nodig onder de douche. Door elke dag 5 minuten te douchen bespaart u al veel water. Vraag u zelf eens af of elke dag douchen wel echt nodig is. Een timer zetten helpt vaak ook met korter douchen. U merkt snel genoeg dat u meer water bespaart dan dat u denkt.

Daarnaast zijn er ook verschillende merken die water besparende douchekoppen hebben ontwikkeld. Zo heeft Grohe de GROHE EcoJoy™ technologie ontwikkeld waarmee de handdouche is uitgerust met een begrenzer en een Eco-knop of spray dimmer. Daarmee beperkt u de waterstroom om water mee te besparen. De rainshowersets met de SmartControl systemen zijn voorzien van de GROHE EcoJoy™. 

Een thermostaatkraan houdt het water op de juiste afgestelde temperatuur. Het testen of het water op de juiste temperatuur zit is niet meer nodig. Dat scheelt tijd en water!

 

Waterbesparende 2-toets spoeling

Vroeger bestond er geen zuinig toilet. U trok aan het touwtje en het reservoir liep geheel leeg door naar het riool. Tegenwoordig zijn er 2-toets bedieningsplaten waarmee u zelf bepaald of u een grote of kleine spoeling gaat gebruiken. Er zijn verschillende inbouwreservoirs waarbij u zelfs de hoeveelheid water per spoeling instelt naar wens. Ook daarin is nagedacht over het bezuinigen van water.

Minder water gebruiken betekent energie besparen

Met water besparen bespaar je ook een hoop energie. Bent u zich bewust van het feit dat er veel energie nodig is om water goed te zuiveren? Water zuiveren is een ingewikkeld en langdurig proces waar men vaak geen weet van heeft. En het is steeds lastiger om water goed te reinigen door de chemische industrie. Daarom is het zo belangrijk om ons de blijven inzetten voor het milieu en zuinig te zijn met water.