Als je wel eens in een openbare sanitair ruimte komt, bijvoorbeeld een toiletgebouw langs de snelweg, ziekenhuis of restaurant, dan heb je er vast wel eens mee te maken gehad; de toverkraan. In het begin heb je nog niets in de gaten. Dat komt pas als je klaar bent met het legen van je blaas of het doen van een andere boodschap. Je staat voor de wastafel en ziet een kraan die er op het eerste gezicht uitziet als een normale kraan. Maar als je goed kijkt mist er een opvallend detail; de aan en uit knop. Bij een eerste ontmoeting sta je vaak een beetje hulpeloos te kijken en probeer je te achterhalen hoe je de kraan aan de praat krijgt. Totdat na wat zwaaien met je handen er spontaan een straal water uit de kraan komt. Die weer verdwijnt zodra je je handen wegtrekt. Is het een toverkraan? Natuurlijk niet! Je hebt hier gewoon te maken met een stukje slim en gevoelige techniek die de sensorkraan laat voordoen alsof ie een toverkraan is!

 

Sensorkraan TresHoe werkt de sensorkraan?

Met de sensorkraan kun je handsfree je handen wassen! Oftewel je kunt water over je handen laten stromen zonder dat je eerst met vieze handen aan de knoppen hoeft te draaien of een hendel omhoog hoeft te doen. Het is de gevoelige infrarood sensor aan de voorkant van de kraan die ervoor zorgt dat het water automatisch gaat stromen. Zodra de sensor geen beweging meer waarneemt, houdt de waterstroom onmiddellijk weer op. De sensorkraan kan op het stroomnetwerk aangesloten worden, maar kan ook door middel van batterijen aangestuurd worden. In een gewoon huishouden gaan de batterijen zo’n 2 jaar mee.

 

Waarom een sensorkraan?

De grootste aantrekkingskracht van zo'n elektronisch aangestuurde kraan is, is dat de kraan hygiënisch in gebruik is. En dat je met deze kraan veel water, dus energie, kunt besparen. Een sensorkraan is dus goed voor jezelf en voor het milieu.

Belangrijkste voordelen:

  • - Hygiënisch
  • - Energiebesparing 

Hygiëne

De knoppen van een kraan vormen vaak een haard van bacteriën. Met het no-touch systeem van een sensorkraan voorkom je dat iedereen met zijn handen aan de kraan hoeft te zitten. Verspreiding (kruisbesmetting) van bacteriën, virussen en ziektekiemen hebben dus geen kans. Daarmee is de kans dat je ziek wordt stukken kleiner.

Energiebesparing

De sensorkraan gebruikt alleen water als je je handen onder de kraan houdt. Op die manier wordt het water optimaal gebruikt. Je verbruikt dus niet meer water dan je nodig hebt. Dat levert al snel een energie- en waterbesparing tot wel 80% op. Dat scheelt dus in je portemonnee, maar je helpt op die manier ook het milieu een handje door spaarzaam om te gaan met natuurlijke waterbronnen.

Veilig voor legionella

Als je een kraan een tijd niet gebruikt bestaat de kans dat de legionellabacterie zich in de leiding kan gaan nestelen. Voor de sensorkraan is daar iets voor bedacht om dat te voorkomen. De sensorkraan kan zo ingesteld worden, dat als deze een tijd niet gebruikt wordt, de kraan automatisch een bepaalde hoeveelheid water spoelt om legionella tegen te gaan.

Uiterlijke kenmerken van een sensorkraan

Stoer en tegelijkertijd elegant. Dat zijn de uiterlijke kenmerken van een sensorkraan. Door de afwezigheid van knoppen en hendels past de strak vormgegeven sensorkraan in iedere omgeving, maar voelt zich bij uitstek thuis in een design interieur.

Is de sensorkraan geschikt voor u?

Uit hygiëne oogpunt wordt de sensorkraan veel toegepast in de horeca en in ziekenhuizen, tandartspraktijken etc. Maar ook particulieren zien de voordelen van een handsfree kraan. Je komt de sensorkraan steeds vaker tegen in het toilet en de badkamer. Er zijn ook sensorkranen voor in de keuken. Daar kan wel een klein nadeeltje aankleven als je bijvoorbeeld een grote pan met water wilt vullen. Je moet namelijk wel voor zorgen dat de sensor geactiveerd blijft!

Warm en koud water?

De sensorkraan kan geïnstalleerd worden met warm/koude regelaar. Je kunt hiermee de temperatuur van te voren afstellen, zodat het water dat uit de kraan komt altijd dezelfde temperatuur heeft. Maar het is ook mogelijk om heet en koud water te mengen. Het is afhankelijk van waar je de sensorkraan gaat plaatsten om te kijken voor welke optie je kiest. Wil je bijvoorbeeld een sensorkraan in de toiletruimte, dan heb je genoeg aan een variant zonder regelaar.

Heeft u nog vragen over de sensorkraan? Ons verkoopteam vertelt u graag alles wat u erover wilt weten.

Bij Tegeldepot heeft sensorkranen van het merk Creavit, Grohe en Tres.