Soorten tegels

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een vloertegel die bestaat uit Porcellanato. Porcellanato wordt onder een hogere druk geperst en onder hogere temperaturen gebakken dan andere vloertegels, zoals klei tegels. Het voordeel van porcellanato is dat het enorm sterk is (Vaak hardheid 5 en slijtgroep 5) en zijn vrijwel altijd vorstbestendig. Er staat dan vaak een sterretje onder op de tegel waarmee wordt aangegeven dat ze vorstbestendig zijn. Leuk om te weten!

Er zijn ook klei tegels. Vaak hebben de tegels dan een witte of oranje scherf, onderkant. Daarover heen wordt een kleur gedaan met een geglazuurde afwerking. Een klei tegel is lang niet zo sterk als porcellanato en dienen dan ook vaak als wandtegel.

Wist u dat?

Wist u dat vloertegels ook gebruikt kunnen worden voor op de wand, maar wandtegels niet op de vloer? Dat heeft alles te maken met het materiaal waar de tegel van is gemaakt. Wandtegels zijn veel poreuzer, waardoor u er niet op kunt lopen en een vloertegel wel. Ze zijn stevig en kunnen veel meer aan. Maar dat maakt voor op de wand natuurlijk niet uit! Trek de vloertegel door op de muur en u creëert een veel ruimtelijker effect en meer één geheel.

Mozaïek en stroken

Naast de standaard afmetingen van tegels zijn er ook meerdere variaties mogelijk zoals mozaïek tegels en stroken. Mozaïek tegels zijn er ook in allemaal verschillende soorten en maten. Sommige kunnen op de vloer en op de wand en andere zijn speciaal voor op de muur. Dan gaat het vaak om de hele kleine steentjes die netjes naast elkaar geplakt zitten op een matje. De steentjes kunnen hetzelfde zijn, maar kunnen ook gecombineerd worden met meerdere kleuren en of materialen zoals RVS, glas of een hout soort. Wilt u meerdere mozaïeken bekijken, kijk dan even op de website.

Stroken kunnen ook op de vloer gelegd worden. Zolang ze maar gemaakt zijn van porcellanato of een ander sterk materiaal. Stroken zijn eigenlijk lange stenen die verschillende afmetingen hebben of juist hetzelfde. Verschillende afmetingen worden op een andere manier gelegd en dat wordt ook wel eens wildverband genoemd. Die tegels zitten ook op matjes voor geplakt zodat alle matjes netjes naast elkaar gelegd kunnen worden. Check de website voor meer stroken!

Natuursteen

Natuursteen is ontzettend mooi en duurzaam. Alle natuurstenen zoals graniet, travertin of marmer moeten na het vinden ervan op maat gemaakt worden. Het is een natuurlijk product dat verwerkt moet worden en dat kost tijd. U zit met natuursteen in een hele andere prijsklasse, maar u heeft de natuur in huis gehaald en dat maakt in combinatie met de verwerking en de duurzaamheid een prachtig eindresultaat. Geen terugkomende oneffenheden of naadjes maar één geheel. Vaak is natuursteen ook wat dikker dan een porcellanato tegel.

Wat moet u nog meer weten

Er is nog genoeg te vertellen over tegels dat het voor u interessant maakt om in het uitzoeken van een tegel terug te komen met vragen bij de adviseur of aannemer of als u zelf tegels wilt gaan leggen! Denk hierbij aan de bedrukking van tegels, hoeveel tegels u nodig heeft, welke lijm en voeg heeft u nodig, hoe zit het met tintcodes en tegelplinten. Ik vertel u graag meer hierover in de volgende blog! Leest u mee? Houdt onze website in de gaten en Facebook voor nog meer tips en tracks over tegels!