Verstopping in de badkamer? Zo opgelost!

Als je aan het douchen bent en het water loopt niet weg, dan kan het zijn dat de afvoer verstopt zit. Datzelfde kan gelden voor de wastafel of het ligbad. Gelukkig komen dit soort verstoppingen niet vaak voor. Maar als het gebeurt dan kan dat voor veel overlast zorgen. De douche, wasbak of ligbad kunnen dan tijdelijk even niet gebruikt worden in verband met overstroming en het restwater dat blijft staan zorgt voor nare luchtjes. Afhankelijk wat de oorzaak is kunnen sommige verstoppingen eenvoudig zelf verholpen worden. Hieronder volgens enkele tips die daar wellicht een handje bij kunnen helpen.

Wastafel ontstoppen 

Verstopping in de badkamer afvoerverstopping verhelpen

Een eerste eenvoudige manier om een wastafel te ontstoppen is met een rubberen ontstopper. Zet deze op de afvoer en laat wat water in de wasbak lopen. Door op en neer te gaan komen eventuele vastzittende vuilresten los door middel van zuigkracht. Als het een lichte verstopping is, dan heeft u kans dat deze is opgelost. Is de verstopping nog niet verholpen dan kun je kijken of het sifon het probleem is. Iedere wastafel heeft een sifon. Door zijn vorm, een ‘S’op zijn kant, wordt het ook wel zwanenhals genoemd. De sifon werkt als stankafsluiter en het verzamelt vuil. De sifon is makkelijk los te draaien en schoon te maken. Let hierbij wel op dat je er even een emmertje of bakje onderzet! Verder kun je het zeefje in de wasbak losschroeven om te kijken of daar wat vuil opgehoopt zit.


Verstopping in de badkamer lang voorwerp 

Eventueel kan je een lang voorwerp (ijzeren kledinghaak of speciale ijzeren veer) door de leiding halen om eventueel vuil dat verderop in de leiding zit te verwijderen. Na deze handelingen kan nog een keer de rubberen ontstopper gebruikt worden. Vervolgens kun je de afvoer even goed doorspoelen. Dat kan met een oplossing van heet water met schoonmaakazijn en zuivere soda. Giet het mengel door de verstopte afvoer, sluit deze af en laat het een half uur rusten. Daarna spoel je het nog een keer door met heet water.

Doucheputje en ligbad ontstoppen

De meest voorkomende reden waarom een doucheputje of ligbad verstopt raakt is door haren. Het verschil met een wastafel is echter dat een doucheput en ligbad niet over een sifon beschikken. Het enige wat je zelf kunt doen is het roostertje loshalen (soms schroeven en soms liggen ze er gewoon op) en het vuil en haren te verwijderen. Vervolgens kun je proberen eventueel vuil dat in de leiding aanwezig is met kracht weg te spoelen door de douchekop op de afvoer te zetten. Net als bij de wasbak kan ook hier de rubberen ontstopper ingezet worden. Bij het ligbad laat je dan een laagje water in het bad lopen en houd je de overloop dicht. Het mogelijke vuil dat er zit wordt op deze manier afgevoerd door de leiding. verstopping in de badkamer oplossingVervolgens kun je de afvoer even doorspoelen met een oplossing van heet water met schoonmaakazijn en zuiverde soda. 

 

Tip

Om te voorkomen dat haren voor verstopping zorgen kun je een los fijnmazig roostertje / zeefje op de afvoer plaatsen en deze na iedere douchebeurt schoonmaken. Ook het regelmatig schoonmaken van de putjes verkleint de kans op een verstopte afvoer!

Verstopping in de badkamer professionele hulpIs de verstopping na deze handelingen nog niet opgelost en/of zijn er tegelijkertijd meerdere zelfde klachten bij de afvoeren in de badkamer, dan kan het zijn dat de afvoerleiding naar beneden verstopt zit. In dat geval is de verstopping zelf niet te verhelpen en zal er hulp ingeroepen moeten worden van de loodgieter.